Home » Kalandra fel! -IKT eszközök használata (nemcsak) történelem órákon

Intézmény elérhetőség 

  • Fóti Fáy András Általános Iskola
  • Cím: 2151 Fót Fáy András tér 1.
  • Telefon: +36 27 537 620
  • Email: titkarsag@fot-fay.hu
  • OM azonosító: 032347
  • Intézményvezető: Kakuk Zsolt 
  • Telefon: +36 30 243-8269 
  • Email: igazgato@fot-fay.hu 

KRÉTA

e-ügyintézés

Kalandra fel! -IKT eszközök használata (nemcsak) történelem órákon

(beszámoló)
2022.július 03-09. között részt vehettem az Erasmus+ ösztöndíj keretében egy történelemtanároknak szóló kurzuson, Horvátországban, Rovinjban. A kurzus címe: Kalandra fel! -IKT eszközök használata (nemcsak) történelem órákon. A kurzus szervezője: a JUTAKI Bt.-Hungary Expert a Tanárokért és a Diákokért szervezet volt. A tanári továbbképzés ügyvezetője Véghné Juhász Krisztina, akitől nagyon sok segítséget kaptunk a program egész ideje alatt, étkezés, szállás, képzési tudnivalók, fakultatív programok tekintetében. Támogatásával előzetes tudás- és igényfelmérő kérdőívet töltöttünk ki. Trénerünk Krizsán Pál, informatika, könyvtár, történelem szakos tanár volt, aki rengeteg tapasztalatot, ismeretet, számomra új ismeretet osztott meg velünk és folyamatosan nyomon követte a résztvevők előrehaladását, fejlődését. A képzés előtt már feladattal látta el a csoportot, classroom-ot hozott létre, s a „Padlet” alkalmazáson keresztül egy bemutatkozást is kért tőlünk. Majd egy nagyon gazdag és változatos órarendet küldött, amelyből megismerhettük a kurzus részletes programját.
A továbbképzés során ötleteket kaptunk arra, hogy melyek azok a módszerek, amelyek segítségével még jobban motiválhatjuk tanulóinkat, hogyan tehetjük még interaktívabbá óráinkat. Hogyan használhatjuk minél hatékonyabban az okostankönyveket, az online forrásokat és az online faliújságokat (Lino) is. Bemutatta nekünk azt, hogy a digitális oktatás során ő hogyan alkalmazta a classroom-ot, milyen jellegű feladatokat adott a felületen keresztül. Sokféle applikációt töltöttünk le és alkalmaztunk a gyakorlatban is. Ezek közül csak néhányat emelnék ki: Symbaloo, Mentimeter, WordWall, LearningApps, Okosdoboz, edPuzzle, PurposeGames, Bubble.us. Készítettünk játékos feladatokat, online teszteket, kvízjátékokat, mémeket, QR-kódos feladatokat. (Flippity educaplay, Crossword, Puzzle Maker, Piccture Puzzle, Tagul, Kahoot, Plickers, Quizizz, Quizlet, Wizer.me). Trénerünk megtanította, hogy tanár és tanulói oldaláról hogyan lehet ezeket az alkalmazásokat használni, hogyan lehet teszteket készíteni. Ezek a gyakorlatok rendkívül hasznosak voltak, hiszen a tanítási óra bármelyik részében alkalmazhatók, így a ráhangolódásban, az új anyag feldolgozásánál, az összefoglalásnál, a gyakorlás, ismétlés, ellenőrzés, értékelés, sőt a differenciálás és a tehetséggondozás területén is egyaránt.
Naponta kaptunk házi és szorgalmi feladatokat is, amelyeket a Lino felületre töltöttünk fel. A továbbképzés teljes anyagát pedig a Symbaloo felületünkön rendszereztük. A tanfolyam végén minden alkalmazást újra áttekintettünk, párban és csoportban óraterveket készítettünk. A tanfolyam kezdetén a rövid elmélet mellett, amit trénerünk egy prezentációval ismertetett, inkább a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt. A továbbképzés zárásaként értékeltük a tanfolyamot, elégedettségi kérdőívet töltöttünk ki, s felvettük a kapcsolatot egymással és a tanfolyam vezetőjével is. A szombati napon pedig egy csodálatos hajókiránduláson vehettünk részt.
A továbbképzés során rengeteg új ismeretre tettem szert, új emberekkel találkoztam, akikkel megoszthattuk tudásunkat, tapasztalatainkat. A kurzuson tanultakat tényleg nemcsak a történelem órákon, hanem a többi szakjaimnál (magyar nyelv és irodalom, földrajz, drámapedagógia, hon-és népismeret) is tudom hasznosítani. Szinte valamennyi tanári kompetenciám sokat fejlődött és úgy érzem, hogy a kurzusra való jelentkezéskor fellépő félelmeimet („digitális bevándorló vagyok”), a kurzus végére teljesen legyőztem.
A megszerzett ismereteket szeretném kollégáimnak átadni, s őket is arra bíztatni, hogy bátran használják az IKT- eszközöket az oktatásban, hiszen a mai, digitális világunkban ez elkerülhetetlen, meg kell felelnünk a kor kihívásainak. Ígéretet kaptunk Véghné Juhász Krisztinától arra vonatkozóan, hogy ennek a kurzusnak jövőre lesz folytatása, illetve új tanfolyamok is fognak indulni, pl. projektek az oktatásban. Szeretnék részt venni ezeken. Nagyon jól éreztem magam az egy hét alatt, megismerkedtünk Rovinj nevezetességeivel, sokat fürödtünk, finomakat ettünk, ittunk. Rengeteg fotót készítettem, örülök, hogy én voltam a csoport „fényképésze”, ezek egy mappában összegyűjtve nálam megtalálhatók, prezentálásra felhasználhatók.

Szeretettel és barátsággal: Hangyálné Praszna Éva
Fót, 2022. 08. 08.

 

Fitplaster HUngary Kft Iskolafesték program
2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Jelen vagyunk a jövőben