Home » Barcelona

Barcelona

A sajátos nevelési igényű tanulók inklúziójának módszertana és Gaudi”

 

Mielőtt bárki azon tűnődne, mi is lehet a kapocs a pedagógiai módszerek és a világhírű katalán építész között, gyorsan elárulom, hogy semmi… . Ez csupán nekem nyert értelmet, ha visszatekintek a húsvéti szünetben megvalósult barcelonai továbbképzésem csodás egy hetére.

Iskolánk 2021-ben nyert Erasmus + akkreditációt, így 2022-ben a tantestületből elsőként vehettem részt külföldi továbbképzésen a pályázat kedvezményezettjeként.

Az angol nyelvű barcelonai továbbképzés, melynek címe „We are all special” (azaz „Mindannyian különlegesek vagyunk”), az Europass Teacher Academy megrendezésében, a sajátos nevelési igényű tanulók integrálásához és támogatásához nyújt hatékony elméleti és gyakorlati képzést. Elsősorban olyan pedagógusok számára, (de természetesen szakemberek számára is),akik nem fejlesztő – vagy gyógypedagógusok, de nap mint nap szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az oktatási rendszerben Európa-szerte egyre több a különleges bánásmódot igénylő tanuló, a szakember viszont egyre kevesebb. Ezért nekik kell tenniük annak érdekében, hogy ezek a tanulók ne érezzék magukat kirekesztve, megbélyegezve. Törekedniük kell arra, hogyan alakíthatják a közösséget, amiben vannak, elfogadóvá, támogatóvá, illetve arra is, hogy ezen tanulók hátrányai akár előnnyé is kovácsolódjanak.

Az egyhetes tanfolyam Barcelona szívében, a Plaza de Catalunya-n, egy gyönyörű épületben volt. Az oktató fiatal, életvidám és remek szakember, már az első napon sikerült jó hangulatú, elfogadó kis közösséget formálnia a résztvevőkből. ( Három fiatal ír, két litván, egy belga és két magyar pedagógus).

Első napokban ízelítőt kaphattunk a tanfolyam elméleti részéből: melyek az SNI tanulók integrációjának feltételei egy intézményben, melyek a leggyakrabban előforduló képességzavarok és tanulási, beilleszkedési nehézségek. De kaptunk praktikákat, ötleteket, jógyakorlatokat annak érdekében, hogy hogyan lehetünk kreatívak, támogatóak a csoport- vagy egyéni munkák kialakításában, milyen ITK eszközök és weboldalak állhatnak rendelkezésünkre, milyen problémamegoldó technikákat alkalmazhatunk konfliktuskezelésnél, hogyan kommunikálhatunk hatékonyan a szülőkkel, sőt stresszoldó légzéstechnikát is tanultunk (Jacobson- módszer).

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megemlíteni, hogy mindezt a tudást egy lenyűgözően szép városban, Barcelonában tudtam megszerezni, ahol lépten- nyomon Antoni Gaudí egyedi stílusú szecessziós épületremekeibe botlik az ember, melyek közül hetet a világörökség részeként is csodálhatunk: Sagrada Familia, Güell park, Casa Batlló, Casa Milá stb.

Nagyszerű hetem volt, igazi felüdülés szakmai és lelki szempontból is. Biztosan sokáig táplálkozom még belőle: építem be a megszerzett tudást óráimba, szemlélem másképp a gyerekeket.

 

 

Erasmus+

 

  1. április Zoltáni-Brok Erika