Home »

Intézmény elérhetőség 

  • Fóti Fáy András Általános Iskola
  • Cím: 2151 Fót Fáy András tér 1.
  • Telefon: +36 27 537 620
  • Email: titkarsag@fot-fay.hu
  • OM azonosító: 032347
  • Intézményvezető: Kakuk Zsolt 
  • Telefon: +36 30 243-8269 
  • Email: igazgato@fot-fay.hu 

KRÉTA

e-ügyintézés

Pályaválasztás, pályaorientáció


Pályaorientációs nap

 

 

Iskolánkban nagy gondot fordítunk a pályaválasztásra, a pályaorientációra. Ez ebben a tanévben sem volt másképp.

A nyolcadikosok már szeptemberben részt vettek az újpesti Pályaválasztási börzén, ahol a környékünkön lévő középiskolák ajánlataival ismerkedtünk meg, az általuk nyújtott tagozatokról, szakmákról láthattunk kiállítást és hallhattunk előadásokat, hasznos információkat a témában. Sajnáljuk, hogy az október 4.-i váci sportcsarnokba tervezett kiállítás technikai okok miatt elmaradt. Helyette Veresegyházán és a Váci Szakképzési Centrumban várták a 7-8. évfolyamos diákokat a szervezők. Az utóbbiban a szakképzési centrumhoz tartozó hét középiskola életébe nyerhettek betekintést tanulóink, vehettek részt gyakorlati foglalkozásokon. Jelenleg nyolcadikosaink nyíltnapokra járnak és a központi írásbelire készülnek magyar nyelv és irodalomról, valamint matematikából.

A 8. a osztályosoknak lehetősége nyílt egy egész napot eltölteni a Váci Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében 2022. október 24-én. A program első felében elméleti foglalkozásokon vehettünk részt, ahol tisztáztuk a pályaorientáció, a képesség, a készség, az adottság fogalmát, beszélgettünk a középiskolák rendszeréről, a pályaválasztást befolyásoló tényezőkről. Kérdőívek kitöltésével és kiértékelésével segítséget kaptunk, hogy melyik úton induljunk el a pályák, szakmák rengetegében. A program második feléről Sipos Nadin számol be: „A projektnek köszönhetően betekintést kaptunk a robotika rejtelmeibe, a 3D-s nyomtatásba és a lézergravírozásba három Boronkay-s diák segítségével. Miután megmutattak néhány feladatot, példát, aki akarta kipróbálhatta a gépek önálló kezelését. Én is így tettem, nyomtattam feliratokat, kulcstartót, állatokat, virágokat. Összességében nagyon örülök, hogy lehetőségünk nyílt kipróbálni ezeket a különleges eszközöket, interaktív volt a foglalkozás.”

  1. november 18-án délelőtt folytattuk a 7., 8. évfolyamon a pályaorientációs munkát. Először a szakképzési rendszerről, majd a szakgimnáziumokról, gimnáziumokról, szakiskolákról szóló előadás volt. Majd négy helyszínen zajlottak a programok. Régi szakmákról tölthettünk ki totót, keresztrejtvényeket. Kipróbálhattuk kézügyességünket és állóképességünket. Az informatika teremben kérdőíveket töltöttek ki a gyerekek érdeklődési körükkel és a képességeikkel kapcsolatban, majd a következő helyszínen az utóbbi témában egy komplex feladat volt, aminek a végén megtudtuk azt, hogy melyek a legerősebb képességeink, ötletgazdagok vagyunk, vagy jók vagyunk kapcsolatteremtő képességeinkben, vagy a nyelvi, számolási képességünk az erősségünk? A nap végén bemutatkozott egy középiskola és egy pillanatig a rendőrség munkájába is betekinthettünk. A 7. osztályosoknak tavasszal lehetősége lesz részt venni az Iránytű programban, nyáron pedig pályaválasztási táborban a Váci Szakképzési Centrum szervezésében.

Úgy érzem valamennyi program hasznos volt és tartalmas. Reméljük, hogy segítséget tudtunk nyújtani tanulóinknak legalább abban, hogy milyen irányban induljanak el, mert 14 éves korban nagyon nehéz feladat a pályaválasztás.

Sok sikert kíván: Praszna Éva néni

 

 

Fitplaster HUngary Kft Iskolafesték program
2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Jelen vagyunk a jövőben